Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vh83480/1/aquarianyoga.nl/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2695

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vh83480/1/aquarianyoga.nl/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2699

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vh83480/1/aquarianyoga.nl/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3581
Kundalini Yoga bij angst en depressie - Aquarianyoga.nl

Kundalini Yoga bij angst en depressie

16 juni, 9:30-12:00 uur: grote schoonmaak voor je onderbewuste
May 21, 2019
Show all

Kundalini Yoga bij angst en depressie

Een aantal jaren geleden woonde ik met mijn toenmalige lieve vriend en onze twee heerlijke katten in een mooi appartement in Nijmegen. Ik had een baan als docent geschiedenis op een middelbare school en daar was (en ben) ik goed in. Niks aan het handje…

Ik merkte heel lang niet dat ik aan het afglijden was. Ik at ongezonder maar had het niet zo door, zodra ik thuiskwam plofte ik op de bank en zette Netflix aan om als een zombie series te kijken tot het bedtijd was. Ik sloot me emotioneel steeds meer af van mijn vriend omdat ik het contact te heftig vond. Tegelijkertijd klampte ik me op een ongezonde manier aan hem vast. Eigenlijk vond ik alles te heftig. Ik zonderde me af van vrienden en familie omdat ik bang was dat ze ‘het’ aan me zouden merken. Het huis verslonsde en ik verslonsde. Als mijn vriend niet thuis was at ik niets of ik deed met veel moeite een diepvriespizza in de oven. Ik wilde niets en had nergens energie voor. Dat is depressie voor mij: het tegenovergestelde van vitaliteit. ’s Ochtends sleepte ik mezelf uit bed, stootte me tegen alle hoeken van het huis, huilde al voor ik de deur uit moest en ploeterde me door mijn werkdag heen.

Eén moment zal me altijd bijblijven: we zaten op ons balkon in de eerste echt warme lentezon, met nieuwe bloemen en een koude Corona en ik voelde me zó intens ongelukkig dat ik liefst van het balkon wilde springen. Ik hád alles, maar ik wás niks. Ik kon geen contact maken met mezelf en mijn ziel. Kort daarna kwam de angst. Ze hebben daar in het Engels een beter woord voor: anxiety. Dat is een soort hele acute angst die je lichaam laat voelen alsof je in levensgevaar bent; een constante staat van paniek. Ik kon nachtenlang wakker liggen met hartkloppingen en een gevoel alsof er golven elektriciteit door m’n lichaam gingen en niet weten waarom.

Er zijn een aantal belangrijke keuzes geweest die me hebben geholpen op de hobbelige weg uit de depressie. De eerste was therapie. Ik vond gelukkig een holistisch werkende psycholoog die bij me paste en tijdens de eerste sessie al opperde dat ik misschien wel hoog sensitief zou zijn (daar had ik toen nog nooit van gehoord). Uiteindelijk heb ik twee jaar lang gesprekken met haar gevoerd en een aantal sessies familieopstellingen gedaan. Langzaam leerde ik weer wat ik wilde. Niet in het leven hoor, maar bijvoorbeeld in de thee! Door heel veel kleine keuzes te maken kwam ik langzaam weer meer richting mezelf. Met vallen en een soort van opstaan en weer vallen.

Na die twee jaar therapie woonde ik alleen, in een andere stad en met één van de twee katten. Ik kon weer oprecht genieten van kleine dingen in het leven zoals op het aanrecht zitten met een kopje koffie en doen alsof ik het Communistisch Manifest helemaal ging uitlezen (absurd natuurlijk). Met voorzichtige stapjes ging ik daten met een leuke jongeman en BAM, daar was de angst weer. Paniek, een klem om mijn hart en keel, wakker liggen, de hele heisa. Deze keer was echter anders. Ik had intussen wat geleerd.

Ik was ontzettend open en eerlijk over alles wat ik voelde, ook als ik zelf niet snapte wat ik voelde. Ik had het enorme geluk dat ik een man trof die met wat frisse tegenzin (want liever wilde hij het gewoon voor me oplossen natuurlijk) de twijfel, onzekerheid en angst er gewoon kon laten zijn. Hij zorgde voor zo’n veilige ruimte dat mijn lichaam dacht ‘Yes, dan is het nu tijd voor je lang verwachtte burn-out! Gefeliciteerd!’ (lang verwacht door mijn lichaam dan he, ik had nog niets door).

Lekker dan, er volgde een jaar van uitputting, angsten en ruzies op mijn werk waar ze ondanks alle goede bedoelingen nogal onprofessioneel omgingen met mijn situatie. Dit was mijn eerste jaar met mijn nieuwe vriend: van plan zijn naar het park te wandelen, halverwege op een bankje in elkaar zakken, weer terug naar huis en terug naar bed. Totale uitputting. Ik was te moe om naar de wc te gaan, te moe om te lezen. Ondanks dat mijn werk ontzettend veel stress opleverde en dat ik nog steeds de relatie-anxiety golven regelmatig door mijn lichaam voelde, was dit héél anders dan mijn depressie. Ik wist dat ik dingen wilde, ik had er alleen nu even geen energie voor. Ik werd nog steeds gelukkig van kleine dingen en zag de toekomst heel positief in. En bovendien wil je in het begin van een nieuwe relatie elkaar toch alleen maar zwijmelend in de ogen kijken (de woorden van mijn vriend).

Na ongeveer drie maanden in bed voelde ik dat ik lichaamsbeweging nodig had en dat ik meer wilde mediteren. Ik zocht online naar yoga in de buurt en kwam bij Kundalini Yoga uit omdat daar toevallig een aanbieding voor was. De eerste yogales ging ik in met volle paniek en trillend van moeheid. Ik vond de meditaties die we deden heel raar en ik denk niet dat ik terug was gegaan als ik niet al had betaald voor drie lessen. Maar toch… na die eerste les liep ik naar huis zonder anxiety. Ik zag kleuren helderder, hoorde bomen ruisen, rook de lente. Na een paar yogalessen was ik verkocht, zelfs aan het rare mantra zingen (ik zong nooit, zelfs niet in de auto of onder de douche).

De Kundalini Yoga heeft me ontzettend sterk en veerkrachtig gemaakt, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik heb in deze yogavorm zo veel overwinningsmomenten meegemaakt, zo veel oud zeer verwerkt en zo veel plezier gehad. Ik weet dat ik de rest van mijn leven onderhoud nodig heb om te zorgen dat ik niet weer wegzak, maar ik heb daar nu zelf de tools voor in handen. Het blijft vaak een moeilijk pad en er zijn nog steeds zware stukken. Ik ben nog steeds kleine (en soms grotere) keuzes aan het maken om mijn leven meer in te richten zoals goed is voor mijn sensitieve gestel. Ik hik ook nog steeds tegen keuzes aan die ik nog iets te spannend vind. Maar ik blijf iedere dag mijn schapenvachtje opzoeken en doe mijn meditatie en yoga oefeningen en dat maakt me zachter en eerlijker naar mezelf en anderen. Ik blijf zelf cursussen en lessen volgen om me spiritueel te voeden, om te zíjn in plaats van te hebben, dat heb ik nodig.

Ben je benieuwd of Kundalini Yoga voor jou ook een hulpmiddel kan zijn op je pad? Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek en/of om drie proeflessen voor 22 euro te bestellen.